La solidesa de la internacionalització de l’economia espanyola va millorar un 7,45% al llarg del 2022. Així ho indica l’Índex de Solidesa de la Internacionalització (ISI), elaborat anualment per amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades, que avalua un total de 19 indicadors. Aquest índex situa la solidesa de la internacionalització en els 7,36 punts sobre 10 el 2022.
“Aquest bon comportament de l’ISI no ens ha de sorprendre, ja que com reflecteixen la majoria dels indicadors, la recuperació de l’economia espanyola s’ha recolzat, un cop més, en el sector exterior”, explica el director general d’ amec, Joan Tristany. Concretament, impulsen aquesta millora el bon comportament de l’Indicador d’Inversió a l’Exterior i el d’Establiments a l’Exterior, així com l’Indicador de Pes de les Exportacions en el PIB, que continua progressant de forma notable.
Cal destacar també la contribució positiva de l’Indicador d’Intensitat Tecnològica, que mostra l’esforç que estan realitzant les empreses industrials per aplicar innovació, en un moment clau de transformació del sector productiu, en línia amb la digitalització, l’evolució cap a la Indústria 4.0 i l’adopció dels canvis necessaris per assegurar la sostenibilitat.
Per contra, contribueixen negativament en el resultat de l’ISI l’Indicador de Base Exportadora, l’Indicador d’Exportadors Regulars i l’Indicador de Diversificació Empresarial. “Les dades ens mostren que tenim menys empreses que exporten de forma regular, i que hi ha una major concentració de les exportacions en les 500 primeres empreses. Tot això respon al procés de concentració empresarial que s’està produint, amb l’absorció d’algunes petites activitats per part d’altres, que guanyen dimensió”, ha explicat el director general d’ amec, que, tot i valorar que les empreses resultants guanyen múscul i augmenten el valor de les seves exportacions, per altra banda, alerta que “podríem estar trobant-nos amb un escenari de futur amb una menor base exportadora”.
El conjunt d’indicadors forts (quota mundial, pes en el PIB, exportacions, valor unitari exportacions, cadenes de valor, implantació a l’exterior, etc.) mostren que “Espanya compta amb una indústria i un sector exterior potents i molt ben posicionats a escala mundial. Lluny de remetre, continua reafirmant-se el paper clau de la indústria i el sector exterior en l’economia espanyola, brindant-li solidesa”, explica Joan Tristany.
Tot això és possible quan en el món existeixen cada vegada més dificultats per a l’activitat internacional, a causa de la complexitat del nou entorn geopolític, com mostra l’Indicador de Barreres. Un altre indicador feble és el d’Inversió Pública, tot i ser el 2022 un any clau en l’aplicació dels Fons Next Generation. “L’esforç d’anticipació i adaptació que està fent la indústria i el sector exterior és admirable. Per això, i davant la gran transformació que ha de dur a terme el sector productiu, es precisa més que mai una col·laboració públic-privada exemplar, acompanyada d’una nova llei i de recursos, per dotar el teixit de totes les eines necessàries perquè pugui continuar exercint el seu paper de tractor de l’economia”, ha afirmat el director general d’ amec.
L’ISI, índex creat per amec el 2015 i que s’actualitza cada any, té com a objectiu recollir de forma sintètica la fortalesa i la solidesa de la internacionalització i observar l’evolució d’aquesta. Tradicionalment, la internacionalització s’havia mesurat de forma separada a partir d’aspectes com el volum d’exportacions, la diversificació de les destinacions, el nombre d’empreses exportadores o el nivell tecnològic de les exportacions. Però faltava una visió global, un índex sistèmic. D’aquesta manera, l’ISI avalua un total de 19 indicadors, com el nombre d’empreses exportadores regulars i de les implantades a l’exterior, la concentració empresarial i sectorial de les exportacions, les pimes exportadores, la variació de les exportacions, el pes d’aquestes en el PIB, la quota de les exportacions mundials, la inversió a l’exterior i la inversió estrangera, la diversificació geogràfica de les exportacions i de la inversió, el nivell tecnològic de les exportacions, la variació de preus d’aquestes, la participació en les cadenes de valor internacionals, els instruments financers per a la internacionalització, els establiments a l’exterior, el pressupost públic per a la internacionalització i les barreres a l’exportació.
amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses
La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 57,7% de la seva facturació i inverteixen el 5,1% en innovació.