L’Associació d’Empreses de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca (ASEGEMA) ha organitzat una xerrada sobre la nova normativa que la Unió Europea prepara pel sector i que totes les empreses tèxtils hauran de tenir implementada el 2025. El nou marc normatiu, que encara està per definir en la seva totalitat, afectarà a tota la cadena de valor del sector tèxtil, des dels productors, distribuïdors, venedors i fins al client final. La UE vol que el 2030 tots els tèxtils siguin duradors i reciclables, fabricats en gran mesura amb fibres reciclades o reciclables, lliures de substàncies perilloses i produïts amb respecte als drets socials i al medi ambient.
Susana Solís, eurodiputada al Parlament Europeu, ha estat la responsable de transmetre als empresaris del sector i membres d’institucions que han participat a la jornada anual d’ASEGEMA, quines afectacions tindrà la normativa i com el sector pot aprofitar-se per créixer i crear noves oportunitats de negoci.
Solís, que ha estat una de les responsables de negociar aquesta nova normativa al Parlament Europeu per part del grup Renew Europe, ha volgut deixar clar que l’objectiu és impulsar un enfocament basat en l’economia circular, promovent la producció de productes de més durabilitat que puguin ser separats i reutilitzats en lloc de ser rebutjats.
Per Paco Casas, president d’ASEGEMA, aquest nou paradigma, ofereix moltes oportunitats a les empreses però també molts riscos per a algunes altres, que s’hauran de replantejar el seu model de negoci o es veuran obligades a tancar. “Les preocupacions davant el nou panorama, on l’slow fashion serà no només una tendència sinó una norma, són cada cop més tangibles al Maresme pel tipus d’empresa que hi ha a la nostra comarca. Tot i que sabem que moltes d’elles ja treballen en aquesta línia, a altres se’ls suma aquest nou paradigma a la falta de relleu generacional i no saben si podran sobreviure”, alerta Casas.
El paper de la competència i la producció Km0
Una de les grans preocupacions del sector, tal i com posen de manifest des d’ASEGEMA, és el paper de la competència. “La nova normativa farà que les empreses del continent caminin cap a la sostenibilitat, però no saben que passarà amb les empreses tèxtils competidores de la resta del món” explica el president d’ASEGEMA.
Per Casas és el moment de demostrar la unió del sector, les administracions i els consumidors. “Com a sector podem fer tots els esforços que calguin però si després les administracions segueixen comprant fora o els consumidors opten pel ‘fast fashion’ no ens en sortirem”.
La jornada organitzada aquest dijous per ASEGEMA forma part de l’estratègia de la patronal per fer front a les exigències que el futur europeu planteja a les empreses del sector. En aquest sentit el tèxtil del Maresme aspira a “reposicionar-se i recuperar el seu lideratge dintre del sector”.