La recuperació del sector de l’automoció va fer créixer les exportacions catalanes un 14,5% en el primer semestre de 2023. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha publicat avui l’informe de comerç exterior, gener-juny 2023, que indica que les exportacions espanyoles han augmentat un 4,7% respecte al mateix període de l’any anterior, situant-se en els 199.951,2 milions d’euros. El creixement de les exportacions catalanes se situa molt per sobre del registrat al conjunt de l’Estat, pel que el seu pes sobre el total va augmentar fins al 26,6%. Aquest augment s’emmarca en un context de desacceleració generalitzada després d’un 2022 en el que les ventes a l’exterior es van disparar en part a causa de l’increment de preus. El passat mes de maig es va donar igualment un punt d’inflexió, amb un primer creixement negatiu que al juny va ser del -2,8%.
Durant el primer semestre de 2023, les exportacions espanyoles van créixer per sobre de les exportacions de les seves principals economies com Alemanya (3,2% interanual) i Itàlia (4,1%), però per sota de França (6,9%).
Els sectors que més van contribuir a la taxa de variació anual de les exportacions al conjunt de l’Estat van ser el sector de l’automòbil (3,2 punts), béns d’equip (2,8 punts) i el sector d’alimentació, begudes i tabac (1,2 punts). Les principals contribucions negatives van provenir dels sectors de productes energètics (-1,5 punts, després d’incrementar les exportacions un 120,9% interanual el juny de 2022 a causa del context internacional), semimanufactures no químiques (contribució de -1,1 punts), matèries primeres (contribució de -0,4 punts) i altres mercaderies (contribució de -0,1 punts). “Les dades reflecteixen a Espanya els efectes de la contenció de la inflació: l’augment dels preus havia disparat el valor de les exportacions fins a xifres rècord al primer trimestre de 2022, sobretot en els components relacionats amb productes energètics”, explica el director general d’amec, Joan Tristany.
La bona marxa de la indústria i una major normalització en els preus són els responsables que el sector de béns d’equip ocupi el primer lloc en quant a contribució sobre el total de les exportacions (18,9%). “Aquest sector i l’automoció, en 2023, han tingut una mica més fàcil l’accés a certs materials primeres essencials els preus dels quals, que s’havien disparat, han baixat, si bé encara no es troben en nivells anteriors a la pandèmia”, indica el director general d’amec.
En aquest sentit, és més que remarcable la recuperació del sector de l’automoció, després d’una abrupta caiguda. “La seva recuperació ha arribat més tard que d’altres, com l’alimentació o el químic”, incideix Tristany. El seu repunt explica el millor comportament de les exportacions en les comunitats en les quals el sector té més importància, com a Catalunya
Respecte al comportament dels mercats, en el primer semestre va seguir la tendència de l’augment de les vendes als socis tradicionals de la Unió Europea, que en el seu conjunt van créixer un 6,3%, fins a representar el 63,3% del total. “Tot i la desacceleració, l’economia europea continua essent vital per a nosaltres, per la qual cosa hem de romandre atents a la seva evolució”, assenyala el director general d’amec. El mercat llatinoamericà segueix recuperant-se: després d’una gran caiguda durant la pandèmia, Mèxic (11%) empeny principalment un creixement conjunt al primer semestre del 21,2% (fins a representar Llatinoamèrica el 5,4% del total de les exportacions).
“Ens trobem en una fase de desacceleració, en tots els sectors excepte en el de l’automòbil. Hem d’estar tranquils però atents, sense deixar de fer un seguiment als conflictes geopolítics, que estan marcant cada vegada més les relacions comercials”, explica el director general d’amec, Joan Tristany.
Un exemple del paper cada vegada més protagonista de la geopolítica en els intercanvis es dóna a l’Àfrica. Si bé destaca un augment de les exportacions del 5,4% a Marroc, les del conjunt del continent han caigut un 7,6%. “Les exportacions a Algèria han caigut a causa del posicionament del Govern davant el conflicte del Sàhara Occidental. Amb això, les empreses espanyoles estan perdent no només els seus clients, que ja estan buscant proveïdors alternatius, sinó una important porta d’entrada a tot el continent”, explica el director general d’amec.
“L’augment de tipus de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu segueixen encaminant l’economia cap a la desacceleració, tot i que la indústria i el comerç exterior continuen demostrant la seva fortalesa. És necessari que siguem conscients de la seva importància, de manera que les administracions continuïn apostant per ells i pel canvi de model productiu que implica la digitalització i la sostenibilitat, ja que en temps més complicats i de caiguda de la demanda interna seran els que novament ens permetin tirar endavant”, indica Tristany.
amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses
La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 57,7% de la seva facturació i inverteixen el 5,1% en innovació