La Fundació de la Unió Empresarial de l’Anoia (Fundació UEA) va celebrar al Centre Cívic Nord d’Igualada la presentació d’una nova edició del projecte que desenvolupa: “Aula: Professions de Futur”. Amb aquest projecte, la Fundació UEA té l’objectiu principal d’acostar i apropar als joves el teixit empresarial i industrial del territori per tal que el coneguin, el valorin i puguin formar-se i treballar a les empreses existents: exposant, per una banda, els sectors que hi són presents, les possibilitats laborals que existeixen per tal de crear ocupació; retenir el talent; dignificar la imatge de la indústria, l’empresa i la formació professional; facilitar el relleu generacional; evitar que els oficis desapareguin; creuar oferta i demanda de feina i despertar vocacions industrials i empresarials entre els més joves.
En aquest sentit, el projecte es desenvolupa mitjançant visites a les empreses -ja sigui escollint el sector que més interessa per part del centre-, xerrades dels empresaris/es o representants de l’empresa al centre formatiu en qüestió; presentació dels sectors industrials de la comarca; orientació i mentoratge als joves i sessions informatives a les AFA’s.
La presentació va anar a càrrec del periodista igualadí Kilian Sebrià i va comptar amb l’assistència de més d’una cinquantena de persones, entre les quals, alcaldes i alcaldesses de la comarca; regidors i regidores; agents socioeconòmics; empreses i centres de formació del territori.
En el seu discurs, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia i de la Fundació UEA, Joan Mateu, va posar èmfasi en la necessitat de remar junts, tant des de l’administració, agents socioeconòmics, empreses, famílies i centres formatius, per tal d’oferir un futur per als joves a la comarca, destacant que: “Hem de crear el talent que les empreses necessiten, el futur que els joves somien: en definitiva, hem de crear oportunitats”. En aquesta línia, el president, també afirmava que aquest projecte -Aula: Professions de Futur”- és un exemple més dels que treballarà la Fundació UEA: “Una entitat que treballarà de cara a la realitat social del territori, generant ocupació, però cobrint les necessitats de l’empresa, i així reduir l’atur; però, també, formar i oferir oportunitats a les persones. En especial, els nostres joves, que són el nostre futur”.
L’acte va finalitzar amb la posada en comú de docents i empreses que van detallar els beneficis i la seva valoració a l’hora d’haver participat en el projecte a través d’una taula rodona. En aquest cas, va comptar amb la participació de Rosa Maria Langa, professora de l’Institut Montbui i de Sílvia Escura, professora de l’Institut Molí de la Vila de Capellades; David Castel, CEO de Cartrobox; Blai Paco, CEO d’Intarex i Diego Navarro, coordinador del departament de Sostenibilitat i Qualitat de Curtidos Badia.
En aquesta taula rodona, els participants van plasmar la preocupació pel relleu generacional a les empreses, pels oficis que s’estan perdent o la poca visibilitat que té el sector industrial, i que en definitiva, projectes com “Aula: Professions de Futur”, fomenten el binomi escola-empresa, una relació que posa el focus en l’ocupabilitat, la retenció del talent i la generació d’igualtat d’oportunitats. Un camí que té un únic sentit: la cooperació i treball conjunt entre empreses, famílies, centres formatius i l’administració.
Èxit de la darrera edició
El projecte “Aula: Professions de Futur” s’ha anat desenvolupant en darreres edicions. La última, consistent en el curs acadèmic 2022-2023 va comptar amb la realització d’un total de 25 sessions informatives i amb la participació de 8 centres educatius de la comarca, 17 empreses i un total de 620 alumnes.
Si ets una empresa o centre formatiu interessat a formar part d’aquesta nova edició 2023-2024, pots escriure un correu electrònic a info@fundaciouea.cat