● La FEGP recupera el Panel de Clima Empresarial per a copsar l’opinió de les empreses de forma trimestral.
● Les perspectives per al proper trimestre confirmen també la línia ascendent
La Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP) ha presentat els resultats de la seva darrera enquesta, reflectint un panorama prometedor per a les empreses del Garraf i el Penedès. Els resultats mostren no només estabilitat i millores en el sector empresarial sinó també una valoració mitjana destacada de 7,6 en la “Situació del Negoci”, un indicador clar de la confiança i el positivisme en el teixit empresarial d’aquestes regions.
La pregunta sobre l’”Evolució del Negoci” respecte el trimestre anterior ha evidenciat que un 40% de les empreses consideren que la seva situació ha millorat i en un percentatge similar han indicat que ha augmentat l’ocupació. Només un 7% de les empreses responen que la situació ha empitjorat.
Pel que fa a les expectatives per al proper trimestre un 54% de les empreses apunten que la situació millorarà, i un 26% preveu un augment de la ocupació. Així mateix, són poques les empreses que tenen males previsions de cara al proper trimestre.
Diferències per tipus i mida d’empresa
El Panel classifica també les respostes de les empreses segons si aquestes són industries o empreses de serveis, i també segons la seva mida. Això permet descobrir diferències significatives en algunes respostes.
En aquesta onada del Panel de Clima Empresarial destaquem que les empreses més petites i les del sector servei són les que tenen una marxa més positiva respecte al trimestre anterior.
De tota manera, pel que fa a l’expectativa de l’ocupació, per al proper trimestre, fins a un 40% de les empreses de més de 50 treballadors i les empreses entre 10 i 50 treballadors preveuen que l’ocupació augmentarà, percentatge molt superior al que es dona en les empreses més petites.
Preguntes sobre conjuntura empresarial i opinió
La FEGP aprofita la distribució Panel per a preguntar als enquestats sobre qüestions de pràctiques empresarials i opinió sobre temes d’actualitat que afecten les empreses. A continuació es mostren els resultats més rellevants.
Preocupació de l’impacte de la sequera en el negoci: Un terç dels enquestats responen que pot tenir un impacte molt fort.
Complicació dels tràmits administratius: Gairebé dos terços responen que, malgrat la digitalització, els tràmits amb les administracions s’han complicat.
Suport a les reivindicacions de la pagesia: Pràcticament la totalitat dels enquestats donen suport a les reivindicacions, i fins i tot el 69% les recolzen fortament.
Afectació de l’encariment del finançament. Només un 20% manifesten que la pujada de tipus d’interès els ha afectat fortament, tot i que a un 57% de les empreses les ha afectat lleugerament.
Manteniment del teletreball: Tan sols un 7% de les empreses mantenen el teletreball amb forta implantació mentre que el 54% no el practiquen.
Mesures de ciberseguretat: El 84% de les empreses declaren haver implantat mesures per a evitar ciberatacs.
Notes metodològiques
El Panel de Clima Empresarial el formen les empreses representades a la Junta de la FEGP, que tot i no ser un mostreig aleatori sobre la massa social, sí que té una representativitat proporcional sobre el tipus d’empresa i la seva localització al territori.
El formulari s’administra cada final de trimestre, i el responen una cinquantena d’empreses. Es realitza una afixació de les respostes en base a les agrupacions per tipus d’empresa (indústria o servei) i per mida de l’empresa (amb una classificació en tres grups).