Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Nuria Antolí , Fundadora i Creadora de Positiveness +.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Tot i que a dia d’avui estic desenvolupant dos projectes simultàniament, per sol·licitar la beca del Programa AWE vaig presentar un projecte d’Innovació. Un nou concepte d’ulleres intel·ligents amb tecnologia integrada enfocades a tenir cura de la salut visual i de la salut general de l’usuari final. Un projecte multidisciplinar en el que sumen la Tecnologia + la Salut + la Recerca + el Disseny + la IA.
Un projecte d’Impacte Social Positiu, disruptiu i disruptor en el sector del eyewear si tenim en compte que la funcionalitat de les ulleres fa 150 anys que no ha evolucionat. La funció d’unes muntures (en anglès és molt clar “frames”) continua sent subjectar unes lents. Amb això vull dir-vos que el projecte d’Innovació que estic desenvolupant és de gran complexitat, encara que estic convençuda que és l’evolució natural de les ulleres en un món digital on la tecnologia i la IA tenen cada vegada un impacte social més clar. Per descomptat, la medicina personalitzada és un dels objectius del projecte.
Que la tecnologia ha arribat per quedar-se, ho sabem tots; per tant, és molt important que sapiguem donar-li un bon ús en benefici de la societat per generar una Economía d’Impacte.
La idea d’aquest projecte va néixer fa uns 5 anys (o potser més) quan era Brand Manager, Dra de Marketing i Comunicació de la marca d’ulleres d’autor Xavier Garcia-Barcelona amb distribució internacional. Conec el món de les ulleres des de fa més de 20 anys.
Quan anàvem a les Fires Internacionals (París, Milà, Munich) com expositors, sempre me n’anava a la zona NEXT per conèixer quines eren les tendències del sector, no només en disseny sinó en nous materials i tecnologia aplicada.
Al cap em ballava una pregunta: un producte tan bonic i tan essencial com són les ulleres fa 150 anys que manté la seva funció original: subjectar unes lents! Ha evolucionat el disseny però no la seva funcionalitat. Increïble! Així que vaig començar a investigar sobre noves tendències en el sector d’ulleres integrant tecnologia.
La meva curiositat creixent per saber-ne més i començar a donar-li forma em va empènyer a llançar-me de ple a desenvolupar aquest projecte d’Innovació, sortir de la meva zona de confort, deixar la meva feina i començar a fer el camí de l’emprenedoria. Vaig començar al gener del 2020; dos mesos després la pandèmia Covid i el confinament va irrompre a les nostres vides provocant una gran aturada i també un repensament general dels hàbits adquirits de consum i de producció.
L’aturada mundial per la pandèmia va fer replantejar-me moltes coses, com per exemple: i si comencem a produir d’una forma diferent? I si donem un ús diferent al Big Data? I si repensem els models de negoci? Si internet ens ofereix una gran xarxa de connexions, com és que encara no apliquem a la nostra forma de treballar una mentalitat oberta, col·laborat iva on sumem talents de diferents disciplines? La Covid ens ha demostrat que la col·laboració transversal d’equips, sense fronteres i al mateix temps sobre un tema concret, fa que avancem molt més ràpid per aconseguir tenir solucions que afecten a la salut mundial, ja sigui en recerca, en tecnologia o en comunicació. Hem d’aprendre a pensar d’una forma diferent i posar-ho en pràctica: sumar talents i coneixements en benefici de tots.
La nostra societat s’està tornat miop, no només físicament sinó també psicològicament. Segons la OMS l’actual pandèmia global és la miopia amb un creixement exponencial que augmenta cada any. La miopia és una deformació del globus ocular que no ens permet veure bé de lluny, curiosament estem perdent la capacitat de tenir una mirada a llarg termini per saber cap on anem. Ens cal incloure la mirada de lideratge femení en els consells de direcció, de gestió i d’execució perquè les dones tenim una mirada innata a mig-llarg termini per assolir objectius amb una mentalitat i actitud positives i constructives i un propòsit diferent. I aquí és on s’entrecreuen els meus dos projectes.
Aquest altre projecte és la plataforma Positiveness+, en què consisteix i quins serveis oferiu ?
Paral·lelament, a principis del 2020 vaig començar a crear la Plataforma Positiveness+ on un grup de dones de diferents sectors, (Branding + Marketing + Comunicació + Tendències + Innovació + Disseny + Finances + Health Coach) emprenedores i líders dels nostres propis negocis sumem els nostres talents per construir marques ètiques, autèntiques, sostenibles, empàtiques i saludables. Marques que tinguin un Impacte Social Positiu.
A Positiveness+ som dones creatives, transgressores, constructives, activistes, feministes i sobretot positives, dones generadores de canvi. Som arquitectes de marques, analistes de tendències, innovadores, agents de canvi. Personalment m’encanta autoanomenar-me Arquitecta de Marques doncs té implícit el concepte de construcció i per construir bé una marca és importantíssim que els pilars estiguin ben posats. Una marca és una empresa i una empresa és una marca.
Per posar un exemple, el binomi Marca-Empresa és com un iceberg. La Marca és la part visible de l’empresa, però sota hi ha d’haver un bons fonaments amb els valors, objectius i el propòsit de negoci dels/les fundadors/es. Llavors sí, és quan parlem de marques autèntiques, empàtiques que escolten al consumidor per saber quines són les seves necessitats. Marques que també són sostenibles, activistes, generadores d’una economia d’Impacte. En definitiva, marques que ja tenen una mentalitat diferent acord al moment que vivim i que s’involucren per formar part del canvi de paradigma. Marques que són persones, persones que són els veritables agents de canvi en la transformació digital en que estem immersos.
És en aquest punt on ambdós projectes s’interseccionen visibilitzant el talent de les dones en diferents sectors fomentant la col·laboració, sumant els nostres know-how i les nostres soft-skills. Dones directives amb una trajectòria professional i personal que aportem els nostres coneixements des de vessants diferents per construir marques i projectes que tinguin un Impacte Social Positiu innovador.
Totes les dones que formem part dels dos projectes tenim una New Mindset. Creiem en els processos de co-creació i col·laboració com una nova forma de treball en qualsevol procés creatiu, integrem la tecnologia i la innovació com a claus de canvi. Estem convençudes de que tot això afectarà a una nova forma de concebre futurs models de negoci i estratègies de mercat. Positiveness és lideratge femení.
I així neixen els meus dos projectes: Positiveness i NuraFrames.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Tots quatre m’han aportat coses diferents. La formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona m’ha ajudat a seguir un full de ruta en la construcció del Business Plan. Les Masterclass presencials juntament amb les sessions inspiradores organitzades per la Maria Mora (Dra. Innovació de Foment) han estat una font de coneixement professional d’àmbits diferents extraordinària a més de l’oportunitat de compartir experiències personals amb el grup d’emprenedores AWE de forma presencial. Vull ressaltar que la Maria Mora és una gran directiva que creu en el lideratge femení, en la dona emprenedora. Ella ens empodera i ens ajuda en tot allò que estigui a les seves mans siguin recursos o contactes. Una dona líder a qui admiro molt.
Per sobre de tot vull ressaltar la part humana del Programa AWE. Els vincles que hem construït al llarg d’aquests mesos entre les 30 dones emprenedores que han participat és excel·lent. Una xarxa de connexions construïda amb respecte, comprensió, col·laboració i empoderament recíproc. Som la bomba! Som dones molt actives, estem a tots els esdeveniments que tinguin relació amb emprenedoria, participant activament en ells o assistint-hi. Algunes vàrem coincidir al passat Tech Spirit Barcelona (22-23 Nov), on tres de les meves companyes emprenedores AWE van presentar les seves startups amb unes propostes molt potents al Catalan Pitch Competition organitzat per Acció: The Blue Box (que va quedar en posició), Gate2Brain i Sycai Medical.
M’encanta saber que totes nosaltres, -les 30 emprenedores AWE- tenim projectes amb un gran Impacte Social Positiu! Tinc claríssim que les dones emprenedores som agents de canvi amb una mentalitat i actitud diferents; dones que volem posar el nostre granet de sorra per construir un futur millor per tots. Ho tenim imprès al nostre ADN! Es màgic conèixer persones amb valors similars als meus, emprenedores que engeguem els nostres projectes per crear productes que no existeixen al mercat o perquè volem produir-los d’una forma diferent amb un propòsit diferent provocant un canvi de mentalitat envers una economia més sostenible, més femenina i amb consciència social.
Quan una petita roda comença a girar, genera una força que fa que les petites rodes que té al voltant també girin i tot aquest engranatge genera un moviment que fa que la gran roda acabi girant. Es l’evolució.
Les emprenedores som com un iceberg que poc a poc va sortint a la superfície. Només ens cal tenir més visibilitat i més ajuts econòmics per fer realitat els nostres projectes i que puguin créixer fent-los escalables.
El Programa AWE m’ha donat confiança, recursos i bons contactes per seguir endavant amb el meu projecte a més de contribuir en el meu creixement personal i professional. Estic vivint un dels moments més dolços de la meva vida on tot s’uneix per un fil invisible amb coherència i autenticitat. Parlo de transferir la meva essència transgressora a una idea unint passió, coneixements, esforços, perseverança, aprenentatge continuat, assessorament i sobretot amb lideratge femení.
Aquest programa m’ha confirmat que haver sortit de la meva zona de confort ha estat una excel·lent decisió. The best is yet to come!
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Es un procés de retroalimentació: com més coneixements tens, més avances i ho fas de forma segura sabent on no t’has de ficar com a emprenedora. Valoro molt tots els recursos que ens han donat a les Masterclass sobre assessorament legal, de constitució d’empresa, de pacte de socis, de protecció de la propietat intel·lectual, de patents, subvencions, ajuts de finançament, etc. Un món totalment desconegut per a mi que a través d’aquest programa he anat descobrint fins a interioritzar tota la informació.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte d’Innovació?
Doncs tinc un quants reptes! Però és que sense reptes no hi ha innovació. El primer és la validació de la part de tecnologia integrada i connectivitat per captació de dades. El gran repte, però, és el finançament. Sóc molt conscient, -de fet totes les persones que estan col·laborant amb mi en aquest projecte ho són-, que per a què aquest projecte es pugui desenvolupar àgilment seguint les tendències i el ritme del mercat, ens cal una bona inversió de capital i uns bons partners estratègics com aliats.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Que l’emprenedoria no té edat, és una actitud en la vida. Que desenvolupin la seva idea donant-li forma, que siguin perseverants, molt disciplinades i sobretot que no oblidin mai el propòsit de la seva idea, la seva passió. Això és el que els marcarà el rumb d’ aquest camí que és l’emprenedoria. Que siguin flexibles per poder pivotar la seva idea original sense perdre el propòsit. Que el més important de tot és saber escollir les persones que t’acompanyaran en aquest viatge perquè són les que et faran créixer i t’ajudaran a aconseguir els teus objectius.
Que esborrin el ‘No puc’ de la seva ment, pel ‘Sí puc’. Que creguin en elles mateixes. Que s’atreveixin a fer realitat els seus somnis. Que el món necessita més dones que aportin el seu talent i la seva creativitat, dones que liderin els seus projectes i les seves idees. El món necessita urgentment la implicació de les dones per poder fer un canvi amb un propòsit més humà on les persones estiguin al centre. Som moltes, molt ben preparades i amb molt talent, així que… Endavant i sense por!