Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Cristina Sánchez, fundadora i CEO de Juno Projects.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Juno Projects és una agència de selecció de personal i externalització de serveis basada en el talent femení. Ens especialitzem en perfils tecnològics i digitals, però donem servei a tota mena d’empreses que necessiten incorporar talent als seus equips. La idea de crear Juno Projects va sorgir quan vaig ser mare per primera vegada. Sóc enginyera tècnica i MBA per EADA amb trajectòria professional a Espanya i també a Austràlia, però quan vaig ser mare, em vaig adonar de la dificultat que representa fer créixer una carrera professional alhora que una família. Aquest fet continua sent més evident per les dones, les quals ens trobem amb molts obstacles per arribar a ocupar posicions a l’alta direcció.
El propòsit de Juno Projects és ajudar a les empreses a diversificar els seus equips incorporant més talent femení. Pensa que les empreses amb equips diversos generen beneficis del 25 al 36% superiors que les empreses més homogènies.
Així doncs, fem que més dones trobin una solució laboral en el present al mateix temps que recolzem el seu creixement perquè acabin esdevenint les directives del futur.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Les Masterclass han estat molt valuoses. Comptar amb figures tan potents dins de l’ecosistema emprenedor que han compartit la seva experiència i el seu coneixement amb nosaltres ha estat molt enriquidor. En destacaria la Masterclass de Planificació estratègica, on la Núria Pastor (CEO de HumanITcare) i la Laura Urquizu (CEO i presidenta de Red Points) van saber traslladar molt bé la teoria de l’estratègia a casos pràctics basant-se en la seva pròpia experiència. Per mi va ser una sessió molt inspiradora, on elles, des d’una posició d’èxit, compartien les seves eines amb les emprenedores que estem començant. Elles són un gran exemple de dones que deixen l’escala posada un cop a dalt perquè les que venim darrere puguem pujar també.
A la jornada de presentació del curs, l’Ernest Quingles (vicepresident d’EPSON Europe and CEO France, Spain & Portugal i vicepresident de Foment del Treball) va fer una apassionada exposició sobre l’oportunitat que tenim d’impactar positivament en la societat i el medi ambient a través de l’eix vertebrador que proporcionen els ODS de l’Agenda 2030.
Des de Juno Projects treballem molt activament per aconseguir els objectius nº5 (Igualtat de gènere) i el nº 10 (Reducció de les desigualtats) i per això em vaig sentir molt interpel·lada amb el seu discurs. Ha estat un pensament que m’ha acompanyat molt en aquest trajecte i una idea em venia constantment al cap: com les 30 dones emprenedores que hem format part de l’AWE hem treballat en línia amb l’objectiu nº17, el que tracta de Generar aliances per assolir la resta d’objectius.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment, a través del programa d’AWE, m’ha ajudat a prendre distància i visualitzar el meu projecte des d’una perspectiva més global i estratègica. A fer-me replantejar conceptes que tenia assumits i que necessitava veure de forma panoràmica.
Des de l’àrea d’Innovació de Foment, la seva directora, la Maria Mora ha estat una peça clau, no només per liderar el programa, sinó també per la seva predisposició a ajudar-nos i buscar la manera de fer que els nostres projectes siguin un èxit. Crec que aquest programa ha estat una magnífica manera d’apropar-nos a Foment i veure que les emprenedores del país tenim un aliat en el nostre camí.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
D’una banda, volem fer créixer l’equip per diversificar les àrees d’expertesa i aportar solidesa al projecte. D’altra, seguir en la línia de la digitalització dels nostres processos aportant les proporcions adients de tecnologia i d’interacció humana que ens ajudin a seguir treballant envers l’excel·lència en l’experiència de client.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Que aprofitin molt l’ecosistema emprenedor que existeix a Barcelona, que busquin aliances, que es trobin amb grups d’altra gent que es troba en una situació similar i que pugui entendre les particularitats de crear un negoci a partir d’una idea pròpia. Que trobin xarxes d’ajuda com la que hem creat les participants en aquesta edició d’AWE, dones amb molta empenta i molt coneixement que per mi han estat un pilar fonamental en l’aprenentatge i experiència que m’emporto del programa.